Oslabenie sankcií voči Iránu môže zvýšiť jeho export ropy a jej cenu

25.11.2013 Celý región

New York (TASR) - Po predbežnej dohode medzi šiestimi svetovými veľmocami a Iránom o obmedzení jeho jadrového programu by podľa AP mohlo dôjsť k zníženiu ceny ropy na svetovom trhu.

Irán by mohol dodávať podľa Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA) v roku 2014 na trh milión barelov (barel = 159 litrov) ropy denne. To by stačilo, aby sa v nasledujúcom roku pokryl jej predpokladaný denný vzostup dopytu.

Anthony Cordesman, ktorý je vo washingtonskom Stredisku pre strategické a medzinárodné analýzy expertom na Blízky východ a energiu, poukázal na to, že prvou reakciou na dohodu bude to, že sa trh stane stabilnejším. Všetko však bude závisieť od toho, či sa dosiahne definitívna dohoda a akým spôsobom sa bude realizovať.

Irán dosiahol dohodu s USA a piatimi ďalšími veľmocami v nedeľu (24. 11.), podľa ktorej zmrazí svoj jadrový program na šesť mesiacov. Za to sa zmiernia niektoré sankcie a Teherán získa prístup k niektorým svojim zmrazeným kontám vrátane 4,2 miliardy USD (3,11 miliardy eur), ktoré pred časom získal za predaj ropy.

Kevin Book z washingtonskej spoločnosti ClearView Energy Partners predpokladá, že cena barelu ropy Brent časom klesne asi na 90 USD. V porovnaní s dnešnou cenou Brentu 108,81 USD za barel, by ten takto rok mal stáť o 17 % menej.

Celkovo však cena ropy bude klesať nielen preto, že sa na trh dostane viac ropy z Iránu; práve v súčasnosti rastie jej ťažba v Spojených štátoch, Kanade a v iných častiach sveta. Previs ponuky nad dopytom sa zvyšuje. Priemerná cena barelu Brentu je zatiaľ v tomto roku o 3 % pod jej minuloročnou úrovňou. Smeruje k tomu, že bude najnižšia od roku 2010.

Irán ťaží 2,7 milióna barelov ropy denne, čo sú 3 % jej svetovej dennej spotreby (91 miliónov barelov). Pred časom bol jej tretím najväčším exportérom na svete. Ale vlani, keď Západ zaviedol voči Teheránu prísnejšie sankcie, jeho export klesol asi o 60 % na menej ako milión barelov denne. Iránsky ropný export držia na určitej úrovni niektoré krajiny, najmä ázijské, ktoré sú na jeho komodite závislé.

Víkendová dohoda nezmiernila vlaňajšie sankcie. Tie ho podľa Bieleho domu stoja mesačne okolo 5 miliárd USD. V decembri by však mohol Irán zvýšiť vývoz ropy o 285.000 barelov denne, čím by sa priblížil k vývoznému limitu milión barelov denne, ktorý bol stanovený v sprísnených sankciách Západu.

Obchodníci s ropou sa pred časom obávali, že Západ by mohol vytrvalo tlačiť na znižovanie iránskeho vývozu komodity. Už táto obava mala vplyv na vzostup ceny komodity na globálnom trhu. Hoci uvoľnenie limitu nie je ešte na programe dňa, obavy z ďalšieho obmedzenia prílevu iránskej ropy na trh pominuli. Zatiaľ.
 

Vyberte región